Autostoelen

Autostoelen

Een autostoeltje uitkiezen is een belangrijke beslissing voor het vervoer van je kind in de auto en eventueel ook vliegtuig. Een "goed" lees "veilig" autostoeltje is belangrijk omdat een ongeluk in het spreekwoordelijke kleine hoekje schuilt. Wist u dat een aanrijding bij "maar" 50 kilometer per uur het zelfde effect heeft op een kind dat niet in de autogordels zit als een val van 10 meter hoog? Vandaar het advies van Babyveilig: zet uw kind altijd vast, hoe klein de reisafstand ook is.

Babyveilig.nl heeft voor U reeds een voorselectie gemaakt van autostoelen die zich onderscheiden qua veiligheid (voor ons het allerbelangrijkste aspect van een autostoel). Wij hebben onze keuze qua autostoelen laten vallen op de merken Besafe, Cybex, Kiddy en Nuna. Deze merken onderscheiden zich op het gebied van veiligheid omdat ze goed tot zeer goed getest zijn door de ADAC, ANWB, TUV etc. Besafe onderscheidt zich door haar ontwikkeling van achterwaartse autostoeltjes. Besafe is grondlegger van dit principe en Babyveilig adviseert om kinderen zo lang mogelijk (liefst tot 4 jaar oud) achterstevoren te vervoeren in de auto. Cybex en Kiddy onderscheiden zich door de zogenoemde vangtafel. Indien u uw kind toch voorwaarts wilt vervoeren dan is een vangtafel veel veiliger dan een autogordel. Dit blijkt uit alle tests en wij van Babyveilig onderschrijven dat. Daar Babyveilig.nl haar naam eer aan wil doen, hebben we ons lange tijd georienteerd op de markt van kinder autostoeltjes. De keuze van een autostoeltje is er eentje die zorgvuldig dient te worden genomen. De veiligheid van uw kind is immers in het geding!

 

"Een botsing bij een snelheid van 50 km/u = een val van 10 m hoog, indien een kind niet in gordels zit"

Besafe, het Scandinavische merk dat zich onderscheidt van andere merken door haar innovatieve produkten en vindingrijkheid. Zo voert Besafe onder andere de IZi Combi X 3. Een stoel die wij zeer aanbevelen omdat deze stoel het mogelijk maakt uw kindje tot de leeftijd van 4 jaar achterwaarts te vervoeren. Uit Zweedse en Amerikaanse tests blijkt dat het achterwaarts vervoeren van een kind tot 4 jaar maar liefst 5 X veiliger is. In Scandinavie is achterwaarts vervoeren van kinderen tot 4 jaar zelfs verplicht. Zie ook de fimpjes op onze Besafe pagina's met meer informatie waarom deze stoelen juist zo veilig zijn. Helaas worden achterwaartse stoelen in sommige tests niet volloedig op waarde geschat. Dit heeft te maken dat achterwaartse stoelen per definitie meer ruimte innemen en dus vaak slecht(er) scoren op gebruiksgemak. Dit wordt veelal voor 50% !! meegenomen in het testresultaat.

Cybex en Kiddy onderscheiden zich van andere merken door gebruik te maken van het gepatenteerde stootkussen. Uit testen blijkt namelijk dat dit een veel veiliger concept is dan de conventionele gordel waar de meeste merken gebruik van maken. De conceptkeuze van de meegroeistoel waar beide merken zich mee profileren spreekt ons ook erg aan. Niet alleen qua veiligheid maar dus ook qua budget, u hoeft immers minder vaak een autostoeltje aan te schaffen. Vliegt u vaak en neemt u uw kind vaak mee op reis, dan is een Kiddy stoel ideaal. Deze past niet alleen in de auto maar kan ook als één van de weinige autostoeltjes worden geplaatst in een vliegtuigstoel. Aanzienlijk veiliger en comfortabeler voor uw kind!

Nuna onderscheidt zich van andere autostoeltjesfabrikanten door haar unieke conceptuele eigenschappen. Een Nuna product herken je meteen en past als geen ander bij de andere produkten uit de lijn van Nuna, zonder uiteraard concessies te doen aan de veiligheid!

 

Groep Gewicht Kind Gemiddelde leeftijd kind
Het uitkiezen van een kinder autostoel
0  Geboorte - 10 KG  Geboorte tot 6-9 maanden
0+  Geboorte - 13 KG  Geboorte tot 12-16 maanden
0+ en 1  Geboorte - 18 KG  Geboorte tot 4 jaar
1  9 - 18 KG  9 maanden tot 4 jaar
1 en 2  9 - 25 KG  9 maanden tot 6 jaar
2  15 - 25 KG  4 jaar tot 6 jaar
1,2 en 3  9 - 36 KG  9 maanden tot 12 jaar
2 en 3  15 - 36 KG  4 jaar tot 12 jaar

 

Vragen en antwoorden: I-size

I-Size wat is dat

I-Size is de nieuwe standaard voor autostoeltjes, ookwel de veiligheidsnorm UN-ECE R129 genoemd. Deze nieuwe standaard zal de komende jaren nog naast de huidige veiligheidsnorm UN-ECE R44 zal bestaan, maar zal daarna deze norm vervangen. Deze nieuwe standaard zal het vervoer van kinderen tot 15 maanden in achterwaartse rijrichting verplicht maken en tevens veiliger maken.  Daarnaast zullen alle autostoeltjes uitgerust moeten zijn met ISOFIX (voorkomt het fout monteren van de stoel, dit is één van de grootste risico's bij een autostoeltje) en de introductie van een zijwaartse aanrijdingtest. De i-Size norm zal het voor ouders ook makkelijker maken om het juiste kinderstoeltje te kiezen en te installeren. Het reizen van een kind in de auto zal hierdoor nog veiliger worden.

Leeftijd en lengte

I-Size is gebaseerd op de leeftijd en de lengte van het kind in plaats van het gewicht, zoals dat in de huidige ECE R44 norm het geval is. Immers zijn lengte en leeftijd betere indicatoren voor een autostoeltje dan gewicht. Hierdoor is het voor de ouders nu en straks makkelijker om het juiste autostoeltje te kiezen. Tevens bieden deze nieuwe autostoeltjes de mogelijkheid om je kind tot minimaal 15 maanden achterwaarts in de auto te vervoeren. Babyveilig adviseert echter om kinderen nog langer achterwaarts te vervoeren! Achteruitkijkend vervoeren van een kind in de auto is de veiligste manier, omdat dit in het bijzonder hoofd- en nekletsels te voorkomt bij een aanrijding. Achterwaartse autostoeltjes zijn 5x veiliger dan voorwaarts gerichte autostoelen.

Samengevat

  • Gericht op leeftijd en lengte van het kind (maakt kiezen makkelijker)
  • Verplicht voorzien van ISOFIX, vermindert derhalve verkeerd gebruik
  • Kind tot minimaal 15 maanden achterwaarts vervoeren
  • Betere bescherming voor aanrijdingen van opzij
  • De huidige ECE R44 norm zal tot circa 2018 naast de I-Size norm (UN-ECE R129) blijven bestaan
  •